Friulano Colio doc - Polencic
Een zeer complexe, omhullende wijn met intense fruitige tonen van peer, grapefruit, acacia afgewisseld met intense balsamico- en mentholachtige tonen.
100% Tocai Friulano, gegroeid in de wijngaarden gelegen op de heuvels rond Polencic, in de Colio met zijn kenmerkende bodem van mergel en zandsteen van oorsprong uit het Eoceen, beter bekend als "ponca", gestratificeerd onder de zee gedurende de millennia, wat de wijnen een unieke smaak en mineraliteit geeft die typisch is voor de Collio .
Dit geeft het een karakteristieke en intrigerende afdronk van amandelen en geel fruit. In de mond is het zeer complex en mineraal. Het heeft een geweldige structuur en volgt een uitstekende overeenkomst met de reuktonen, kruidig en met een zeer elegante amandelafdronk.
WIJNBOUW De druiven worden verzameld en geselecteerd op het maximale rijpheidspunt, worden in contact gebracht met de most en vervolgens zacht geperst. De aldus verkregen vrije uitloopmost wordt gedurende ongeveer 12 uur gedecanteerd. Vervolgens wordt het onderworpen aan een langzame gisting in roestvrijstalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur (16°-17C), die ongeveer 18-25 dagen duurt. De rijping duurt enkele maanden op de gisten in stalen gistingstanks met als doel de complexiteit, romigheid en geschiktheid voor rijping te vergroten.